Chris-fit eiwit

Eiwit

Eiwit is een bouwstof die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk nodig?

Hoeveel eiwit heb je nu daadwerkelijk nodig. Deze vraag ga ik in tweeën splitsen☺️

1 Ons lichaam heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht NODIG. 
Zonder deze 0,8 gram zouden we ernstige tekorten oplopen. Belangrijke processen in het lichaam werken niet meer en je lichaam gaat weefsels afbreken om toch nieuwe eiwitten in het lichaam op te kunnen bouwen. Eiwitten zijn lange ketens van amino zuren die door het DNA in een bepaalde vorm verbonden worden. Met een tekort aan essentiële amino zuren of eiwitten in zijn totaliteit kan het lichaam dus geen nieuwe eiwitten vormen. 

Wanneer je sport heeft het lichaam meer eiwitten nodig om goed te herstellen. Maar niet alleen eiwitten zijn belangrijk bij het herstel! Wanneer jij geen koolhydraten na jou training zou nemen verloopt jou herstel niet optimaal en duurt het langer voordat je weer helemaal de oude bent.

In de fitness wereld is 2,3 gram per kilogram lichaamsgewicht gebruikelijk en soms zelfs meer.
persoonlijk vind ik dit in de meeste gevallen VEEL te veel. Ook van eiwitten kun je bijkomen in vet! wanneer het lichaam de aminozuren niet nodig heeft voor weefsel opbouw word het gewoon omgezet in vet! Wanneer jij niet wil bijkomen is het belangrijk dat je niet over je energie behoefte heengaat. Als jij ervoor kiest om 30% of misschien zelfs 40 % van je energie uit eiwitten te halen blijft er dus nog maar 60% van de ECHTE energie over.
lang verhaal kort, dit betekend dat je prestaties achteruitgaan en ver van ideaal zijn.

Het optimale bereik voor fitheid en gezondheid ligt tussen de 1,4 en 1,8 gram per kg lichaamsgewicht.(dit is wetenschappelijk onderbouwd) Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer dan genoeg aminozuren heeft om alle weefsels weer op te bouwen en je hebt nog meer dan voldoende energie over om te knallen tijdens je volgende training!


Ben je benieuwd wat dit voor jou betekend? Dan kun je mij hier altijd een berichtje over sturen. Ik geef graag antwoord op je vragen🥚