Recepten gezonde tussendoortjes

Granolabar

Bereidingstijd: 40 minuten (inclusief koelen)

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Voedingsinfo: 199 kcal, 9g vet, 5,5g eiwit, 22g koolhydraten.

Ingrediënten: 

75 gram amandelen, 250 gram gerolde havermout, 40 gram pompoenpitten, 6 eetlepels amandelboter, 10 dadels, 1 tl kaneel, 50 gram cranberry’s, 50 gram gedroogde abrikoos, 100 gram honing

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor op 180 graden
  • Smeer een bakplaat/ovenschaal in met wat olie
  • Hak de amandelen in stukjes en verspreid over de schaal samen met de zaden en havermout. Bak dit 12-15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Verwarm voorzichtig de honing en amandelboter in een klein pannetje. Ondertussen snijd je de dadels open, verwijder je de pitten en stop je ze in een blender met 100 ml warm water. Maak er een pasta van
  • Roer de pasta bij de verwarmde honing en laat het koelen
  • Stop de havermoutmix in een grote kom en voeg de kaneel en wat zout toe. Hak het fruit in kleine stukjes en voeg dit toe aan de mix en uiteindelijk voeg je de dadelpasta toe en roer je dit goed door elkaar
  • Lepel het in de voorbereide bak plaat, daarna druk je het met de achterkant van de lepel goed aan. Zorg ervoor dat het goed verspreid is en overal even dik.
  • Terug de oven in voor 15 minuten of totdat het een gouden kleurtje heeft.
  • Laat het koelen en snijd het in vierkantjes, laat het even koelen. Het beste kun je de bars bewaren in een luchtdichte container.

Een tussendoortje hoort eigenlijk maar 100 kcal te geven, dus het is een idee om er kleinere porties van te maken! In dit recept ga ik uit van 16 porties.

Bananenbrood met appel

Bereidingstijd: 60 min

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Voedingsinfo: 183 kcal, 4g  vet, 6g eiwit, 28g koolhydraten

Ingrediënten: 

  • 5 overrijpe bananen
  • 3 eieren
  • 200 gram havermout
  • 30 gram amandelen (of andere noten zoals pecannoten, walnoten)
  • 50 gram rozijnen
  • 2 appels
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder

Bereidingswijze

  • Maak van de havermout meel middels een blender of keukenmachine
  • Blend de bananen, snijd de appel in kleine stukjes en breek/hak de amandelen fijn
  • Breng alles bij elkaar in een pan en roer het tot 1 smeuïge massa
  • Smeer de cakevorm in met wat boter en voeg de massa toe
  • Bak 40-45 minuten op 180 graden

Groene smoothie

Bereidingstijd: 5 minuten

Moeilijkheidsgraad: Zeer makkelijk

Voedingsinfo: 439 kcal, 57g koolhydraten, 7g eiwitten, 18g vetten

Ingrediënten 

  • 1 banaan
  • 50 gram verse spinazie
  • 1 halve avocado
  • 2-3 el brinta/havermout

Bereidingswijze

  • Voeg alles toe aan de blender
  • Zoem zoem …
  • Proost!
 
Je kunt hier eventueel nog allerlei restjes groenten/fruit aan toevoegen of vervangen die je in de koelkast hebt liggen. Denk bijv. aan een appel, bleekselderij, kiwi, boerenkool, etc… (heeft wel invloed op de voedingswaarde).

Bosvruchtensmoothie

Bereidingstijd: 5 Min,

Moeilijkheidsgraad: Zeer makkelijk

Voedingsinfo: 357 kcal, 68g koolhydraten, 10g eiwitten, 3g Vetten

Ingrediënten 

  • 150 ml yoghurt of sojayoghurt
  • 100 gram bosvruchten (bevroren)
  • 1 banaan
  • 3 el Brinta of (gemalen) havermout

Bereidingswijze 

  • Stop alle ingrediënten in de blender
  • Zoem zoem…
  • Proost!
Smoothie